Hoe kunnen we mensen met dementie blijven betrekken in de samenleving?

Het aantal mensen met dementie zal de komende jaren explosief toenemen. De verwachting is dat er op dit moment in Nederland ongeveer 270.000 mensen dementie hebben. Door de vergrijzing en het ouder worden zal dit aantal in 2040 gestegen zijn naar een half miljoen mensen. De overheid wil dat mensen met dementie zolang mogelijk thuis blijven wonen. Dit houdt in dat we mensen met dementie kunnen tegenkomen in de supermarkt, de bibliotheek of in de bus. 

Maar hoe kunnen we iemand met dementie ondersteunen als hij of zij even de weg kwijt is? Even niet meer weet of de soep in de tas of in het mandje moet? En hoe herkennen we dementie eigenlijk? 

Tijdens de workshop gaan we in op het herkennen van dementie en hoe we mensen met dementie in de samenleving kunnen ondersteunen. Hoe kunnen we zelf ons steentje bijdragen en wat kunnen we beter niet doen in het contact? In de workshop worden er voorbeelden aangehaald hoe de regio Zwolle bezig is met het dementievriendelijk maken van de samenleving.  We zijn allemaal vriendelijk, maar hoe worden we een dementievriendelijke samenleving? Na het volgen van deze workshop kun je hier antwoord op geven. 

Lisa de Kramer is bestuurslid bij Alzheimer Nederland regio IJssel-Vecht en gespreksleidster van het Alzheimer Café in Zwolle. Ze is werkzaam geweest bij een supermarkt en heeft een training ontwikkeld voor supermarkten om medewerkers te leren omgaan met mensen met dementie.