Hoe kan een clown bijdragen aan een gouden oude dag?

 Snelle façades zijn bij oudere mensen met een hoop levenservaring meestal contra-productief: “Hup, dit moet nu even snel, graag even meewerken mevrouw Jansen… “Als je zo begint kost het vaak meer tijd dan je lief is. In de zorg ontbreekt tegenwoordig vaak de tijd om het contact goed tot stand te brengen. Jammer, want in een echt contact kom je dichter bij de mens die tegenover je zit/staat/ligt. 

In een echte warme verbinding voelen mensen zich gezien en gehoord. Dan maakt het niet meer uit of je jong, oud, ziek, gezond, beperkt, of dementerend bent. Het maakt ook niet meer uit of er gehuild of gelachen wordt, er kan onbeperkt worden genoten van het moment van verbinding dat je samen met de Dichterbij-Clown beleeft. 

Zoals in de visie van Stichting Dichterbij-Clown is verwoord: een mens komt tot zijn recht in het contact met een ander mens. Binnen de stichting spreken we dan ook bewust van ‘spelen’ en niet van ‘optreden’: we spelen geen voorstellingen omdat een echte verbinding pas ontstaat in een één-op-één contact. 

Het is dus essentieel dat een contact goed tot stand komt. Daarbij speelt het gevoel een hoofdrol. Wat voor mij plezierig is, kan voor een ander een bedreiging zijn. In veel omstandigheden kunnen de vaardigheden van de contactclown een waardevolle aanvulling zijn op de dagelijkse routine. Tijdens de workshop doen we oefeningen die duidelijk maken dat er een groot verschil in gevoelsbeleving is. 

Stichting Dichterbij-Clown stuurt contactclowns op pad. Tijdens hun opleiding komt nadrukkelijk aan de orde hoe je na het maken van een contact doorgaat in een echte verbinding van hart tot hart. Daarvoor is nodig dat je jouw eigen binnenwereld kent om te weten hoe je reageert op situaties die je tegenkomt. Dat aspect zit nadrukkelijk in de opleiding.