Over jongeren die structureel activiteiten met ouderen ondernemen.

Mevrouw Heun, die al lange tijd geen André Rieu meer kon kijken omdat ze de dvd-speler niet onder de knie kreeg, is nu maatjes met jongere Gerlise. Niet alleen om naar André Rieu te kijken, ook om samen op stap te gaan. 

Een mooi voorbeeld van hoe jongeren en ouderen aan elkaar te koppelen zijn voor het ondernemen van één-op-één activiteiten. Daarbij gaat het om gezelschap en welzijn, maar vooral ook om het verdiepen in elkaars belevingswereld. Dat is ontzettend belangrijk: vooral als de verschillen groot lijken te zijn. Je ziet al snel dat je veel gemeen hebt, ook als er ruim 60 jaar aan leeftijdsverschil tussen zit. Tom en Joost van JOW! gaan nog veel meer bijzondere voorbeelden noemen tijdens hun workshop. 

Centraal in het JOW!-concept staat een app met gamification, die speciaal ontwikkeld is voor de jonge vrijwilligers. De jongeren die meedoen, werken via de app aan hun maatschappelijke voetafdruk (footprint). De app registreert alles wat ze met de ouderen ondernemen. Bij elk bezoek aan een oudere groeien ze naar een grotere footprint. Ze beginnen als mier en kunnen een Dinjowsaurus worden.

Maar uiteindelijk blijft de vraag: hoe krijg je jongeren zover dat ze structureel, actief activiteiten gaan ondernemen met kwetsbare ouderen? Ouderen die in een zorginstelling of ziekenhuis verblijven en ouderen die in een revalidatietraject gaan komen? Tom en Joost hebben er een oplossing voor. Volg deze workshop en je hoort alles over het JOW!-concept. Je raakt gegarandeerd geïnspireerd om op een andere manier naar de inzet van jongeren te kijken wanneer het gaat om welzijn en ouderen.

Tom van Eijk en Joost van Houdt, oprichters en respectievelijk voorzitter en directeur van Stichting JOW!. De Zwolse stichting maakt inmiddels koppelingen in heel Overijssel en heeft de ambitie om landelijk beschikbaar te worden.